O tom, že vajíčka sú pre naše telo zdravé niet pochýb. Ale vedeli ste, že už len samotné bielko nás dokáže zásobiť bielkovinami natoľko, aby sme boli silní a zdraví?
Zdroj bielkovín
Vaječný bielok je dobrým zdrojom bielkovín, ktoré pomáhajú telu budovať silné svaly a udržiavať svalovú hmotu. Má nízky obsah cholesterolu a pre jedincov, ktorí sú už ohrození srdcovými poruchami a mozgovou príhodou, môže byť veľmi zdravou alternatívou.
Silnejší a zdravší
Vo vaječných bielkoch môžeme nájsť živiny ako selén, horčík, riboflavín, vitamín B2, kyselinu pantoténovú alebo kyselinu vitamín či vitamín B5, cholín betaín a folát. Jeho konzumáciou si tak môžeme zlepšiť okysličenie a transport živín v tele, čím podporíme naberanie svalovej hmoty. V prípade dojčiat vo veku 6-7 mesiacov môžete do stravy dieťaťa pridať vaječný žĺtok, ale pozorne sledujte, ako dieťa na nový produkt reaguje. Ak ide o bielkoviny, vhodné je pridávať ich do stravy dieťaťa až po dovŕšení 1. roku života. V tomto období je už tráviaci trakt zrelší a dokáže stráviť slepačie vajcia a iné podobné produkty.
Tipy, ako čo najlepšie oddeliť bielko od žĺtka
S plastovou fľašou
Vajce rozbijeme a obsah vylejeme do taniera. Plastovú fľašu priložíme otvorom k žĺtku, stlačíme v strede a pustíme. Žĺtok sa tak vsaje cez hrdlo dnu. Potom ho vytlačíme do inej misky.
S dierkovanou naberačkou
Vajce si rozbijeme rovno na naberačku, aby sa na nej žĺtok dobre zachytil. Bielok precedíme do nádoby pod naberačkou a žĺtok zostane na naberačke.
Prehadzovaním v dvoch častiach škrupiny
Škrupinu vajíčka nalomíme na dve polovice a žĺtok postupne prehadzujeme z jednej polovice škrupiny do druhej, kým bielok nevycedíme do nádoby.
Zdroj výživy
Vaječný bielok je skvelým zdrojom bielkovín a má nízky obsah kalórií. Jeden vaječný bielok má takmer 4 gramy bielkovín, 20 kalórií a takmer žiadny tuk a žiadne sacharidy. Vaječné bielky neobsahujú žiadny cholesterol, čo je skvelým doplnkom zdravej výživy, najmä ak potrebujete jesť diétne s veľmi nízkym obsahom cholesterolu. Priemerný človek by nemal zjesť viac ako 15-20 vaječných bielkov denne. V prípade celých vajec sú vhodné maximálne 3 vajcia denne.
Pozor na alergie
Vajcia sa však zaraďujú aj medzi top potravinové alergény, takže ak ste alergický, určite si prečítajte etikety, aby ste sa uistili, že vaše jedlo neobsahuje vajcia ani vaječné bielka. Vaječný bielok môže viesť k alergiám najmä u detí – vyrážka, žihľavka, opuch a nádcha sú veľmi výrazné. Veľmi zriedkavý alergický stav nazývaný anafylaktický šok sa môže vyskytnúť aj v dôsledku konzumácie vaječného bielka.
Urobte si s nami hydratačnú masku na vlasy!
Stačí vyšľahať jeden bielok, pridať dve lyžice dvojitej smotany a jednu lyžicu kokosového oleja, naniesť na vlasy a nechať pôsobiť 25 minút. Potom už len následne umyť teplou vodou. Vaše vlasy budú dokonale hydratované.