Sledujte nás: 

Tekvicové semienka – nutričný tip od expertov

Ozdoby horúcich jesenných polievok, krémových prívarkov alebo len tak na zahryznutie k telke. Mlsný jazyk zasýtia aj bez ničoho. Tekvicové semienka v sebe ukrývajú oveľa viac, než sa na prvý pohľad môže zdať!

 

Zdravie v mini verzii

Tekvicové semená sa kedysi vo veľkom využívali ako antihelmintikum v tradičnej medicíne domorodými obyvateľmi Severnej Ameriky. Vďaka nim sa dokázali zbaviť pásomníc či iných črevných parazitov. Dokonca sa v druhej polovici 19. storočia zapísali do zoznamu liekov ako antiparazitiká.

Svetoví aj domáci odborníci sa zhodujú, že tekvicové semienka obsahujú zinok, ktorý podporuje imunitný systém, majú antidepresívny potenciál a zlepšujú spánok, preto sú skvelým výživným a antioxidačným občerstvením. Ľahko sa pridávajú do zdravej výživy, môžu pomôcť chrániť pred nedostatkom živín a tiež poskytnúť srdcu zdravý tuk, bielkoviny či vlákninu.

 

 

Kamaráti do chudnutia

Tekvicové semienka sú bohaté na vlákninu, zvyšujú pocit sýtosti, spôsobujú zníženie spotreby jedla počas dňa a podporujú chudnutie. Rovnako sú výborným zdrojom bielkovín, ktoré možno zaradiť do stravy, keď je cieľom nárast svalovej hmoty. Hladiny vlákniny a horčíka v tekvicových semienkach sú pre telo veľmi dôležité, pretože u ľudí s cukrovkou dokážu udržať regulovanú hladinu cukru. Jeho denná konzumácia sa odporúča aj v prípadoch inzulínovej rezistencie.

 

Ak chcete docieliť stratu hmotnosti, je vhodné zjesť 25 gramov jadierok denne. Môžete si ich dať na desiatu alebo na olovrant. Ak však budete pridávať tekvicové jadierka do jedál, dobré je najskôr ich odvážiť a dodržať odporúčaný denný limit. Pre udržanie hmotnosti a zvýšenie zdravia jedzte tekvicové semienka v podobe 35 gramov denne.

 

 

Antioxidačné bohatstvo

Tekvicové semienka sú bohaté na inú zmes antioxidantov, ktoré sa v iných potravinách takmer nenachádzajú, tieto antioxidanty ponúkajú väčšiu ochranu telesným bunkám, čím znižujú riziko niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina žalúdka, prsníka a prostaty. Okrem toho, že je bohatý na vitamín E, pôsobia priaznivo pri znižovaní zlého cholesterolu.

 

 

Ako tekvicové semená zúžitkovať?

V obchodoch sú tekvicové semená dostupné lúpané, nelúpané, solené i nesolené, pražené či nepražené. Za najzdravšie považujeme nesolené a nepražené semená. Najvhodnejšie je tieto semená skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote či dokonca v chladničke. Poznáme veľa možností, ako jesť tekvicové semená, no najzdravším spôsobom je jesť ich surové a hlavne nepražené a nesolené. Môžete ich pridať do šalátov, chleba, pesta, do polievok, omáčok, aj mafinov.

 

Ako pri mnohých iných potravinách, aj tu môžu nastať pre niekoho vedľajšie účinky, pretože tekvicové semienka obsahujú značnú hladinu vlákniny. Príliš veľa vlákniny môže spôsobiť nadúvanie alebo plynatosť.

 

 

 

Vždy čerstvé informácie

Každý štvrtok vás budeme informovať o aktuálnych ponukách, akciách či súťažiach.


    Dávam dobrovoľný súhlas na zasielanie bezplatného newslettra na mnou zadaný e-mail. Prihlásením sa na odber zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil/a a súhlasím s informáciami v časti Ochrana osobných údajov.

    Vyhľadajte si otváracie hodiny Vašej predajne COOP Jednota Námestovo