Nie je hádam nik, kto by dobre nepoznal chuť čierneho čaju. Kedysi sa pil iba z drahých riadov a jeho príprava bola priam majstrovský rituál. Dokonca sa považuje za najviac konzumovaný čaj na celom svete. Ak aj vy patríte k milovníkom tohto tmavého nápoja, zistite spolu s nami, aké zaujímavé účinky môže telu poskytnúť aj v dnešných časoch.
Známy a predsa iný
Čierny čaj v niektorých ázijských jazykoch dokonca prekladajú ako červený čaj. Prečo? Pretože, keď ho zalejeme pripomína skôr červenkastú farbu. Jeho názov však vznikol niekedy v priebehu 17. storočia, keď holandskí a britskí obchodníci pri hľadaní tovaru zistili, že niektoré čajové lístky boli tmavšie ako zvyčajné lístky zeleného čaju, na ktoré boli do tej doby zvyknutí. A tak ho nazvali čierny čaj.
Dávny liečiteľ
Ide o typ čaju, ktorý je viac oxidovaný ako Oolong (niečo medzi zeleným a čiernym čajom) žltý, biely a zelený čaj. Čím sa najviac líši? Vo všeobecnosti má oveľa silnejšiu chuť oproti tým ostatným. Kedysi dávno sa využíval hlavne pre jeho liečebné účely, detoxikáciu a často sa skôr žuval, než pil. A keď už prišlo na pitie, jedine v krásnom zdobenom čínskom porceláne. Na získavanie čierneho čaju používajú veľké listy z odrody rastliny Assamese.
V čom je skryté jeho tajomstvo?
Čierny čaj obsahuje látky ako theanín, aminokyselinu, ktorá zvyšuje hladinu serotonínu a dopamínu v tele, látok zodpovedných za pocit pohody. To znižuje príznaky stresu a úzkosti. Čierny čaj obsahuje vo svojom zložení polyfenoly, ktoré sú antioxidantmi, takže pomáha blokovať oxidáciu zlého cholesterolu, zodpovedného za ukladanie tuku v stenách tepien. Kofeín, ktorý sa v čiernom čaji nachádza pomáha rozširovať cievy, čím pomáha predchádzať infarktu.
Bojovník proti chrípke
Podľa výskumníkov dokonca tento čaj znižuje tvorbu zubných povlakov a zabraňuje množeniu baktérií, ktoré spôsobujú tvorbu zubného kazu. Taktiež obsahuje alkylamínové antigény, ktoré pomáhajú posilňovať našu imunitu, chráni nás pred klasickou či žalúdočnou chrípkou a inými bežnými vírusmi.
Zamilujte si tradičný čaj s mliekom
Keďže je čierny čaj dosť silný, málokto odmietne nejaké to sladidlo dovnútra. A čo tak osladiť si ho ako Angličania? Alebo žeby nie? Začiatky pridávania mlieka do čaju sa často chybne spájajú s Anglickom, avšak maslo alebo mlieko v čaji, nebolo žiadnou zvláštnosťou pre Tibeťanov ani Číňanov, a to dokonca ešte skôr, ako bol v Anglicku uvarený prvý čaj.
Pripravte si spolu s nami chutný čaj s pridaním mlieka. Vôbec však nemusí byť to tradičné živočíšne, ale pokojne aj sójové alebo mandľové:
- Najskôr si mlieko nalejeme do hrnca a dáme ho variť.
- Keď začne vrieť, postupne pridáme sypaný čierny čaj, premiešame a necháme variť ešte cca 5 minút.
- Na koniec podľa chuti pridáme cukor, premiešame a odstavíme.
- Takýto čaj môžeme podávať teplý alebo vychladený.
Kto by si mal dať na čierny čaj pozor?
Avšak aj tu platí staré známe pravidlo – všetkého veľa škodí. Prípadné vedľajšie účinky čierneho čaju nie sú nebezpečné pokiaľ ho pijeme s rozumom a zdravou mierou. Pri vysokej koncentrácii kofeínu však môže nadmerný príjem spôsobiť zvýšený krvný tlak, bolesti hlavy, nespavosť, úzkosť, zmeny srdcovej frekvencie i zmeny žalúdka. Pozor by si mali dať tehotné a dojčiace ženy aj ľudia so žalúdočnými problémami, hypertenziou či nespavosťou. Svetoví odborníci dokonca odporúčajú konzumáciu čierneho čaju približne 6 g čaju, postupne si ho dávkovať počas dňa a nie naraz.