Sledujte nás: 

Objavte zdravé výhody paradajok

 

Malé, guľaté, červené a plné zdravia. Presne také sú paradajky, ktoré obsahujú nielen veľké množstvo vitamínov, ale sú obrovskými bojovníkmi s nejednou chorobou.

 

Bojovník s chorobami

Podľa odborníkov paradajky môžu pomáhať v boji proti rakovine prostaty. Sú bohaté na lykopén, karotenoidový pigment, ktorý má v tele silný antioxidačný účinok a chráni bunky – najmä bunky prostaty pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Lykopén je dobrý aj pre naše oči. Obsahujú tiež luteín a beta-karotén, ktoré podporujú zrak a chránia pred ochoreniami očí vrátane sivého zákalu a makulárnej degenerácie, ktoré postihuje sietnicu a spôsobuje stratu centrálneho videnia.

 

 

Paradajky môžu pomôcť predchádzať aj kardiovaskulárnym ochoreniam. Táto zelenina je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé cievy. Paradajka je tiež zdrojom vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu LDL-cholesterolu a taktiež je skvelá aj pre naše kosti.

 

 

Správna voľba pre krásu i energiu

Ak chcete posilniť imunitný systém, paradajky sú jednoznačne správnou voľbou, keďže sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Paradajka tiež udržuje zdravý zrak, pokožku aj vlasy. Bohatá je i na karotenoidy, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A.

 

Dôležité je aj správne skladovanie

Môže sa stať, že chladnička nám často zastaví alebo zneutralizuje proces zrenia, naopak izbová teplota urýchli zrenie. Najlepší spôsob skladovania paradajok závisí od ich zrelosti. Nezrelé zelené paradajky nechajte, stonkou dolu, v papierovom vrecku alebo v lepenkovej škatuli v jednej vrstve. Umiestnite ich na chladnom mieste, až kým sa nesfarbia. Dobre zrelé paradajky by mali byť uchovávané pri izbovej teplote mimo slnka. Zjedzte ich počas niekoľkých dní. Prezreté paradajky, ktoré sú jemné na dotyk s veľmi červenou dužinou, sa najlepšie udržujú v chladničke. Pred jedením paradajok vyberte z chladničky a nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu. Umožní to zelenine vrátiť chuť, ktorú stratili v dôsledku chladenia.

 

 

Paradajky obsahujú vysoké množstvo lykopénu a β-tomatínu, čo sú dve fytochemikálie, ktoré môžu znížiť zápal, riziko rakoviny, riziko kardiovaskulárnych ochorení a zvýšiť stimuláciu imunitných buniek. Paradajky majú tiež veľmi vysoký obsah vitamínu C, vitamínu nevyhnutného pre funkciu imunitného systému a zdravie väziva. Tak čo, dáte si aspoň jednu ku chlebíku či šalátu?

Vždy čerstvé informácie

Každý štvrtok vás budeme informovať o aktuálnych ponukách, akciách či súťažiach.


    Dávam dobrovoľný súhlas na zasielanie bezplatného newslettra na mnou zadaný e-mail. Prihlásením sa na odber zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil/a a súhlasím s informáciami v časti Ochrana osobných údajov.

    Vyhľadajte si otváracie hodiny Vašej predajne COOP Jednota Námestovo