Chystáte sa na oslavu narodenín, párty, svadbu alebo plánujete len tak niekam v piatok večer vybehnúť na drink? Tak najskôr jednoznačne skúste niektorú z potravín, ktoré pomáhajú zmierniť negatívne dosahy alkoholu.
Grécky jogurt
Začať by sme mohli zľahka a to rovno gréckym jogurtom. Jedenie gréckeho jogurtu pred pitím pomôže spomaliť vstrebávanie alkoholu tým, že nás zasýti bielkovinami, sacharidmi aj tukom.
Oriešky
Orechy a semiačka majú vysoký obsah vlákniny, bielkovín, horčíka, draslíka a vápnika. Toto všetko pomáha znižovať účinky alkoholu. Preto často bývajú aj v stálej ponuke barov a podnikov ako „čosi malé na zahryznutie“. Malé ďobnutie oriešku pomedzi drink nikdy nezaškodí.
Vajíčka
Vajcia sú plné bielkovín, vďaka ktorým sa budeme cítiť zasýtení, oddialia vstrebávanie alkoholu a zabránia neskorým nočným záchvatom jedla.
Bataty – sladké zemiaky
Sladké zemiaky majú vysoký obsah komplexných sacharidov, ktorých rozklad trvá dlhšie a pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi.
Banány a čučoriedky
Banány spomaľujú vstrebávanie alkoholu, zabraňujú nerovnováhe elektrolytov a udržujú telo hydratované. Čučoriedky sú zasa bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pečeň pred poškodením, spôsobeným konzumáciou alkoholu.
Ovos
Ovos je plný vlákniny a bielkovín a tiež zlepšuje funkciu pečene.
Losos
Losos je skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať škodlivé účinky alkoholu, ako je zápal v mozgu.
Avokádo
Ani avokádo by sme nemali v tomto rebríčku vynechať. Keďže je neskutočne populárne aj pre iné benefity, v tomto prípade je vhodné pre jeho vysoký obsah mononenasýtených tukov a draslíka, ktoré spomaľujú vstrebávanie alkoholu a vyrovnávajú elektrolyty.
Červená repa
Toto by nám asi zrejme vôbec nenapadlo, ale aj repa obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú zlepšovať funkciu pečene a znižujú poškodenie pečeňových buniek. Preto je zaradená aj do tohto rebríčka ako vhodná na konzumáciu pred požitím alkoholu.