Sledujte nás: 

Čo tak kvapku zdravého cmaru?

 

Univerzálny, zaujímavý a často príliš nepovšimnutý. Reč je o cmare, ktorý môžete pokojne pridať na pečené kuriatko, ľahký šalát alebo využiť pri pečení. Vedeli ste však, že prináša aj mnoho benefitov pre ľudský organizmus? Pozrime sa na to aké…

 

Vieme vôbec, čo je to cmar?

Cmar vzniká ako odpadová látka pri výrobe masla. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať nechutné, cmar obsahuje veľké množstvo bielkovín, potrebných pre ľudské telo. Účinný je hlavne pri zlepšovaní zdravia kostí.

 

Pripravte si s nami výborný dressing z cmaru:

 

  • jednu šálku cmaru
  • jednu šálku gréckeho jogurtu
  • jednu šálku majonézy
  • trochu soli a korenia

Cmar si najskôr vymiešame s majonézou a bielym gréckym jogurtom do hladkej hmoty. Odporúča sa použiť hustejší grécky jogurt, pretože jedine tak bude mať dressing tú správnu konzistenciu. Potom hmotu osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžeme pridať aj obľúbené bylinky ako bazalku, kôpor, petržlenovú vňať či rozmarín. Hotový dressing vložíme do chladu a neskôr vyberieme ako prílohu k mäsku či šalátu.

 

 

Bojovník proti osteoporóze

Cmar je dobrým zdrojom fosforu i vápnika. Obidve tieto látky považujeme za dôležité pre podporu zdravých kostí a prevenciu proti osteoporóze. Okrem iného pomáha pri zdraví čriev. Baktérie pridané do cmaru pôsobia ako probiotiká, ktoré pomáhajú zlepšovať zdravie tráviaceho systému tým, že znovu osídľujú žalúdok dobrými baktériami potrebnými na trávenie. Taktiež je veľmi účinný pri poskytovaní väčšieho množstva energie vďaka vysokej hladine riboflavínu. Cmar pomáha aj pri regulácii aminokyselín v tele.

 

 

Zdroj vitamínov a priaznivých živín

Cmar je dobrým zdrojom vápnika, fosforu a vitamínu D. Verzie s vysokým obsahom tuku sú bohaté aj na vitamín K2. Tieto živiny sú dôležité pre udržanie pevnosti kostí a prevenciu degeneratívnych ochorení kostí, ako je osteoporóza. Je faktom, že mnohí ľudia jedia tieto živiny nedostatočne.

 

Cmar môže mať taktiež protizápalové účinky na kožné bunky okolo úst a práve prítomnosť vápnika je spojená s výrazným znížením paradentózy. To môže byť obzvlášť užitočné pre ľudí so zápalom ústnej dutiny v dôsledku radiačnej terapie, chemoterapie alebo Crohnovej choroby.

 

 

Pozor na laktózu a sodík

Cmar obsahuje laktózu, prírodný cukor, ktorý mnohí ľudia netolerujú. Hoci sa cmar zdá byť pre niektorých ľudí s intoleranciou laktózy ľahšie stráviteľný, mnohí sú stále citliví na jeho obsah laktózy. Medzi príznaky intolerancie patrí bolesť žalúdka, hnačka a plynatosť. Tí jedinci, ktorí sú skôr alergickí ako netolerantní na mlieko, by mali byť opatrní pri konzumácii cmaru, pretože obsahuje laktózu.

 

Cmar môže obsahovať dobré množstvo sodíka, preto je dôležité skontrolovať výživový štítok, ak potrebujete obmedziť jeho príjem v tele. Konzumácia príliš veľkého množstva sodíka je spojená so zvýšeným rizikom vysokého krvného tlaku, najmä u jedincov, ktorí sú citliví na soľ. Nízkotučný cmar často obsahuje ešte viac sodíka ako verzie s vysokým obsahom tuku.

 

 

Široké využitie mimo kuchyne

Cmar má široké využitie aj v kozmetike alebo ako liek. Ak vás páli záha, odporúča sa vypiť pol šálky chladeného cmaru hneď po jedle a úľava by sa mala dostaviť. Rovnako ak trpíte suchou, napnutou pokožkou môžete si ju pravidelne umývať cmarom a následne opláchnuť vodou. Staré mamy často odporúčajú cmar aj pri spálenej pokožke zo slnka, keďže poskytuje takmer okamžitú studenú úľavu.

 

Ľudia, ktorí však majú alergiu na mliečne výrobky, by mali byť veľmi opatrní pri zvažovaní pridávania cmaru do stravy, pretože môže tiež vyvolať alergické reakcie.

Vždy čerstvé informácie

Každý štvrtok vás budeme informovať o aktuálnych ponukách, akciách či súťažiach.


    Dávam dobrovoľný súhlas na zasielanie bezplatného newslettra na mnou zadaný e-mail. Prihlásením sa na odber zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil/a a súhlasím s informáciami v časti Ochrana osobných údajov.

    Vyhľadajte si otváracie hodiny Vašej predajne COOP Jednota Námestovo