Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez kávy či čaju a to bez ohľadu na to, či je vonku horúco alebo chladno. Oba nápoje sú nielen pre Slovákov základom rannej rutiny a poskytujú tak veľmi potrebnú vzpruhu na začiatok dňa. Ak sa však hlbšie ponoríme do otázky zdravia, vieme ktorý z nich je skutočne lepšou voľbou? Poďte s nami preskúmať výhody oboch nápojov…
Ako je to s kofeínom?
Pokiaľ ide o obsah kofeínu, priemerná šálka čiernej kávy obsahuje 92 mg, zatiaľ čo priemerná šálka čaju obsahuje 47 mg. Kofeín môže zlepšiť koncentráciu a úroveň energie, ako aj znížiť riziko niektorých chorôb. Je však dôležité mať na pamäti, že konzumácia nadmerného množstva kofeínu môže mať škodlivé účinky na zdravie, a preto je káva v tomto ohľade rizikovejšia.
Zásoba energie
Jednou z výhod čaju oproti káve je prítomnosť L-theanínu, teda aminokyseliny, ktorá pomáha regulovať hladinu energie. Na rozdiel od rýchleho návalu energie, ktorý sa často spája s kávou, L-theanín v čaji poskytuje trvalejší pocit sústredenia a udrží nás v strehu na dlhšiu dobu.
Ochranné vlastnosti
Káva aj čaj obsahujú antioxidanty, ktoré aj bez kofeínu prispievajú k ich ochranným vlastnostiam pred niektorými chorobami. Pravidelná konzumácia kávy sa spája s nižším rizikom úmrtnosti z rôznych príčin. Dokonca pomáha pri znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení, neurologických porúch, ochorení pečene a niektorých typov rakoviny.
Výhody čaju
Na druhej strane aj pravidelná konzumácia čaju ponúka aj svoje výhody. Čaj sa spája s nižším rizikom rakoviny ústnej dutiny a tráviaceho traktu. Antioxidanty v čaji, ako sú katechíny a polyfenoly, prispievajú k jeho možným ochranným účinkom.
Pravdou je, že pri výbere medzi kávou a čajom zohrávajú významnú úlohu osobné preferencie. Dôležité je zvážiť individuálnu toleranciu kofeínu a akékoľvek zdravotné ťažkosti alebo precitlivenosť. Niektorým ľuďom káva dodáva energiu i sústredenie, ktoré potrebujú, zatiaľ čo iní uprednostňujú vyváženejšie a trvalejšie účinky čaju.