Objavuje sa takmer v každom americkom filme pri raňajkách či desiate. Jeho sladko-slanú chuť spoznáme už pri zavoňaní a obľubujú ho celé generácie po celom svete. Reč je o arašidovom masle. Zaujímavej pochúťke, ktorá búra chuťové predsudky už po prvom zahryznutí.
O čo vlastne ide?
Arašidové maslo je vlastne potravinová pasta alebo nátierka vyrobená z mletých, nasucho opražených arašidov. Bežne obsahuje ďalšie prísady, ktoré upravujú chuť alebo textúru, ako je soľ, sladidlá či emulgátory. Arašidové maslo je populárne po celom svete a na jeho unikátnu chuť nedajú dopustiť ani mnohí Slováci.
Pomocník v boji s chorobami?
Arašidové maslo je účinné pri znižovaní rizika srdcových chorôb. Obsahuje antioxidant resveratrol, ktorý pomáha v boji proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť srdcové poruchy a rakovinu. Konzumácia arašidového masla potláča hlad, čo na oplátku môže prispieť k zníženiu hmotnosti. Obsahuje kombináciu vlákniny a bielkovín, vďaka ktorej sa budete cítiť sýti o trochu dlhšie.
Preč so záškodníkmi v tele
Arašidové maslo pomáha pri prevencii žlčových kameňov. Má schopnosť znižovať zlý cholesterol a zvyšovať ten dobrý, čím predchádza možnosti ich vzniku. Rovnako nám vie pomôcť udržiavať silné kosti. Železo a vápnik sa tu nachádzajú v hojnom množstve, čo prispieva k silným a zdravým kostiam. Toto maslo má vysoký príjem bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast svalov a posilnenie imunity.
V pochúťke nájdeme aj vysoký obsah polynasýtených tukov, čo pozitívne ovplyvňuje zdravie mozgu a kontrolu chuti do jedla. Je bohaté na množstvo antioxidantov či mikroživín, ako je napríklad vitamín E a draslík.
Pozor na priberanie
Jedinci s alergiou na orechy by sa mali vyhýbať konzumácii arašidového masla, pretože to môže spôsobiť vážne nežiaduce reakcie. Pochutina obsahuje nasýtené tuky, ktoré môžu pri nadmernej konzumácii viesť k poruchám srdca. Arašidové maslo obsahuje aj fosfor, ktorý môže brániť správnemu vstrebávaniu iných minerálov, ako je zinok a železo v tele.
Aká je vhodná denná dávka?
Výživoví experti preto odporúčajú skonzumovať dve polievkové lyžice arašidového masla denne. Tieto dve polievkové lyžice poskytnú približne 180 kalórií. Ich väčšia konzumácia môže viesť k nežiaducemu priberaniu.
Urobte si arašidovú pochúťku priamo doma!
Pripravte si domáce arašidové maslo priamo u seba doma. Príprava je veľmi jednoduchá.
Stačí na to 50 ml arašidového alebo slnečnicového oleja, približne 400g arašidov a 3 polievkové lyžice kryštálového cukru.
A aký je postup?
Nachystané arašidy niekoľko minút pražíme na panvici a potom ich presypeme do mixéra. Pridáme cukor, olej a rozmixujeme dohladka. Ak sa vám zmes zdá príliš hustá a pevná, môžete pridať ešte trochu oleja. Hotové maslo preložíme do sklenených pohárikov a skladujeme v chladničke. Ak však predsalen nemáte čas na výrobu tohto masla a radšej si ho vychutnáte hotové, zabehnite do našich predajní COOP Jednota Tempo Supermarket Námestovo a Zákamenné, kde túto arašidovú dobrotu nájdete v sortimente značky GymBeam.