Zdravých potravín nikdy nie je dosť. Často ich máme priamo pod nosom, ale neuvedomujeme si koľko zdravia sa v nich ukrýva. Zistite, čo všetko tieto prospešné potraviny obsahujú. Možno si nájdu miesto aj vo vašom jedálničku.
Mandle
Vo všeobecnosti považujeme mandle a taktiež orechy za veľmi priaznivé pre ľudský organizmus. Mandle obzvlášť, pretože obsahujú vitamín E. Okrem toho obsahujú tuky potrebné na to, aby sa vitamín optimálne vstrebal na udržanie zdravého imunitného systému.
Granátové jablko
Extrakt z granátového jablka zastavuje nárast baktérií ako E-coli, salmonela a listéria. Zabraňuje tiež rastu zubného povlaku a ochoreniam ďasien, má antivírusové vlastnosti a zvyšuje črevnú flóru.
Brokolica
Brokolicu buď milujeme alebo nenávidíme. Táto zelená pochutina má však rôzne minerály a vitamíny, ktoré naše telo potrebuje. Tie najpozoruhodnejšie sú A, C a E, a tiež antioxidanty a vlákninu. Aby sa zabezpečila ich maximálna pevnosť, mala by byť brokolica varená čo najmenej.
Tmavá čokoláda
Horká čokoláda, bohatá na kakao, obsahuje teobromín. Ide o látku, ktorá chráni biele krvinky pred molekulami, ktoré vznikajú pri spracovaní potravín alebo pri kontakte s kontaminantmi. Keďže čokoláda má tendenciu obsahovať veľa kalórií a nasýtených tukov, je najlepšie vybrať si tmavú čokoládu s vysokým percentom kakaa.
Čučoriedky
Ich antioxidačné vlastnosti pochádzajú z antokyanov, čo im zároveň dodáva ich tmavú farbu. Čučoriedky sú pozoruhodnými ochrancami dýchacích ciest.
Jogurt a kefír
Kefír (fermentovaný z mlieka) vyvíja baktérie, ktoré pomáhajú bojovať s inými baktériami, zmierňujú zápaly a zvyšujú antioxidačnú aktivitu. Ostatné jogurty obsahujú vitamín D a poskytujú bielkoviny, vápnik a zinok.
Cesnak
V tomto rebríčku jednoznačne nesmie chýbať. Cesnak má rôzne antioxidanty, ktoré fungujú ako antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové. Zabraňuje prechladnutiu a je účinný proti horúčke, aj pri znižovaní krvného tlaku.
Huby
Obsahujú základné prvky na zvýšenie obranyschopnosti a molekuly cukru, ktoré podporujú jeho imunitnú funkciu.
Kurkuma
Kurkumu poznáme takmer všetci ako žlté korenie používané v mnohých druhoch karí. Je to však veľký protizápalový bojovník a môže pomôcť pri poškodení svalov, najmä pri nadmernom cvičení.
Raky
Kôrovce majú veľké množstvo zinku, ktorý je potrebný pre bunky, ktoré regulujú imunitný systém.
Pšeničné klíčky
So zinkom, vitamínom E a najmä vitamínom B6 pomáhajú pšeničné klíčky imunitnému systému optimálne reagovať na akúkoľvek hrozbu.
Papája
Papája je veľmi bohatá na vitamín C, obsahuje aj enzýmy (papaíny), ktoré slúžia ako protizápalové látky. Okrem nich obsahuje draslík, vitamín B a kyselinu listovú. Papája je veľmi dobrá pre celkové zdravie.
Špargľa
Špargľa je bohatá na vitamín A. Jej hlavnými výhodami je zlepšenie obranyschopnosti a podpora omladenia pokožky.
Ustrice
Poskytujú selén, železo, vitamín C, vitamín A, kvalitné bielkoviny a zinok, ktoré sú potrebné pre účinný obranný systém.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky poskytujú vitamín A, ktorý zabraňuje poškodeniu, ktoré môže spôsobiť ultrafialové žiarenie. Okrem toho, že sú dobré pre pokožku, majú nízky obsah kalórií a veľa vlákniny. Mnohí ich považujú sa za zdravšiu náhradu klasických zemiakov.