Lievance – jedlo detstva aj dospelosti, ktoré jednoducho milujú malí i veľkí. Pripraviť sa dajú na niekoľko spôsobov. Ak však chcete dokonale ozvláštniť nedeľné raňajky alebo potešiť návštevu, jednoznačne vyskúšajte tento recept!
Na prípravu potrebujeme:
- 2 vajíčka
- 50 g krupicového cukru
- 50 g maslovej HERY
- 1 balíček prášku do pečiva
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 70 g kyslej smotany
- 200 ml polotučného mlieka
- obľúbený lekvár
Postup:
Najskôr si dobre rozmixujeme dve vajíčka s rozpustenou Herou a cukrom. Do zmesi pridáme mlieko a kyslú smotanu a dobre spolu premiešame. Potom pridáme hladkú aj polohrubú múku s práškom do pečiva a po častiach sypeme do tekutej hmoty. Následne vymiešame hladké cesto tak, aby sa nám v ňom nevytvárali hrudky. Neskôr ho necháme približne desať minút oddýchnuť pri izbovej teplote.
Samotné lievance následne pražíme na dobre rozohriatej panvici s priemerom približne 8 cm alebo použijeme panvicu priamo vyrobenú na lievance. Pražíme ich na strednej teplote, aby nám neprihoreli a boli krásne zlatisté. Najskôr ich opekáme z jednej strany a keď sa začnú na po vrchu tvoriť mierne bubliny a cesto stuhne, tak lievanec otočíme. Následne sa začne nafukovať – dopečieme ho aj z druhej strany. Na záver krásne zlatisté lievance, natreté obľúbeným džemom, podávame s jemne osladenou kyslou smotanou, hroznom alebo iným ovocím a jemne pokvapkáme karamelom.
Dobrú chuť!